Herrala > Rakentajatarinat > Kaupunkiin vai maalle

Kaupunkiin vai maalle


“Kerrostalo ja mökki – siinä voisi olla ideaa”, miettivät Lappalaiset vielä muutama vuosi sitten. Eräs päivä he kuitenkin ryhtyivät haaveilemaan, kuinka ihanaa olisi joka aamu herätä luonnon keskeltä. Nyt unelma on toteutunut, ja Lappalaiset asuvat kodissa, jossa yhdistyvät kaupunkiasumisen ja mökkeilyn parhaat puolet.

Ihana, sujuva arki

Lappalaiset ovat asuneet uudessa, 160-neliöisessä kodissaan maaliskuusta 2015 asti ja ovat hurjan innoissaan haaveensa toteutumisesta: uusi koti valmistui Lappalaisten unelmatontille, joka on lähellä niin kaupungin keskustaa kuin luontoakin.

− Aivan sairaan hienoa! Täällä on niin valoisaa, kun on lasipintaa lattiasta kattoon, Isko Lappalainen iloitsee.

Lappalaisten perheeseen kuuluu isä, äiti ja 1,5-vuotias lapsi. Arki on lähtenyt rullaamaan omalla painollaan, ja koko perhe on ollut erittäin tyytyväinen uuden kodin pohjaan ja sisustukseen. Vanhempia huoletti aluksi, miten perheen nuorimmainen suhtautuu kaksikerroksiseen taloon, mutta huoli oli turha.

− Kaksi päivää meni, ja hän oppi kävelemään portaita ylös ja alas. Tässä vaiheessa on ihan turha enää asentaa turvaporttia, Lappalainen nauraa.

Puu luo kodin

Lappalaiset alkoivat haaveilla omakotitalosta jo vuonna 2009, mutta talonrakennus tuntui tuolloin vielä liian isolta projektilta, ja he päättivät muuttaa kerrostaloon. Pariskunta jatkoi kuitenkin haaveilua ja paperille alkoi hahmottua kuva perheen uudesta kodista. Perheen pienin ilmoitti tulostaan ja suunnitelmat alkoivat konkretisoitua.

− Rupesimme vilkuilemaan seudun tonttitarjontaa ja kuin varkain olimmekin rakennusmessuilla juttelemassa kuntien edustajien kanssa tonteista ja talovalmistajien kanssa talon pohjaratkaisuista, Lappalaiset muistelevat projektin alkumetrejä.

Lappalaisille oli alusta asti selvää, että tuleva koti rakennetaan puusta ja että koti myös sisustetaan suureksi osaksi vaalealla puulla.

− Olemme tottuneet vaimon kanssa kulkemaan metsässä. Puu on luonnollinen materiaali, joka sopii hyvin jokaiseen kotiin, Isko Lappalainen miettii.

Lyhyt työmaa-aika yllätti perheen

Työmaan käynnistymisestä kului tasan 6 kuukautta ja 22 päivää siihen, kun perhe pääsi muuttamaan uuteen kotiin. Lappalaiset olivat varautuneet rakentamaan yli vuoden päivät, joten lyhyempi työmaa-aika otettiin vastaan iloisena yllätyksenä. Koti rakennettiin elementeistä, mikä lyhensi raksalla vietettyä aikaa merkittävästi. Elementtien asennus sujui Isko Lappalaisen mukaan rivakasti:

− Maanantaiaamuna Herralan rakennusmiehet saapuivat tontille asennustavaroineen. Sen jälkeen paikalle tuotiin rekkojen kyydissä talon elementit. Rakennusmiehet aloittivat uurastuksensa ja tulosta syntyi melkoista vauhtia. Herralan asentajien toiminta oli hyvin organisoitua, ammattitaitoista ja ystävällistä. He jaksoivat kertoilla uteliaalle isännälle kerta toisensa jälkeen mitä seuraavaksi tapahtuu.

Herrala ensikertalaisten tukena

Perhe valitsi Herralan kumppanikseen, koska he kokivat, että saivat Herralalta hyvää palvelua ja kilpailukykyisen hinnan.

− Saimme nopeasti kysymyksiimme vastaukset, ja meille kerrottiin asioista, joista emme edes tajunneet kysyä. Meille ehdotettiin myös pieniä, arkielämää parantavia muutoksia omiin piirustuksiimme, Lappalainen kertoo.

Hänen mukaansa kaikki tavarat tulivat ajallaan ja hyvin pakattuina. Puutavara ja rakenteet ovat osoittautuneet laadukkaiksi ja kestäviksi.

– Naapuri rakensi omalle tontilleen taloa samaan aikaan. Hän katseli oman työmaansa ja meidän työmaan menoa. Hän sanoi minulle, että jos hän olisi tämän aikaisemmin nähnyt, niin hänkin olisi valinnut Herralan, Lappalainen muistelee.

Lisäkuvia kohteesta

single.php

YLÖS