Herrala > Rakentajatarinat > Paluu lapsuudenmaisemiin

Paluu lapsuudenmaisemiin


Salovaarat kaipasivat takaisin lapsuudenmaisemiinsa, ja he rakensivat toisen Herrala-kotinsa vajaan kilometrin päähän perheen isän syntymäpaikasta. Tarkan suunnittelun ansiosta perheen sähkölaskut ovat puolittuneet uudessa kodissa.

Aktiivisempaa elämää

Salovaarojen perhe, johon kuuluu isä, äiti sekä 10- ja 14-vuotiaat lapset, ovat asuneet uudessa kodissaan juhannuksesta 2014 lähtien. Salovaarat asuivat vanhassa Herrala-kodissaan melkein kymmenen vuotta, mutta lasten kasvaessa tilat alkoivat käydä ahtaiksi ja veri alkoi vetää takaisin vanhempien lapsuudenmaisemiin.

– Uudessa kodissa lapset saivat isommat huoneet, joissa on kunnolla tilaa leikkiä, Salovaara kertoo.

– Lapsilla on täällä myös paremmat mahdollisuudet harrastaa.

Uuden kodin rakentaminen alkoi huhtikuussa 2013.

– Koko raksavaiheen ajan saimme asua mummoni rintamamiestalossa, joka on aivan uuden kotimme vieressä, Salovaara kertoo.

Perheen isä on kätevä käsistään ja teki 80 prosenttia rakennustöistä kokonaan lähipiirin avustuksella.

Maalaisromanttinen koti viehätti

Viime vuosina modernit julkisivut ovat saaneet enemmän jalansijaa talomarkkinoilla, mutta erityisesti Tiina Salovaara on niin viehättynyt perinteisiin ja näyttäviin mansardikattoihin, että modernia julkisivua ei edes harkittu.

– Onhan se helkutin hieno ja komea ulkoa päin, Petri Salovaara ihastelee.

Salovaarat valitsivat Herralan talomallistosta Wallesmanni-talon, johon lisättiin yksi makuuhuone, ja parvekkeen päälle rakennettiin katto. Salovaarojen uusi koti levittäytyy kahteen kerrokseen, ja asuintilaa on 260 m². Pihalla on lisäksi myös autotalli (82,5 m²) ja saunarakennus (30 m²).

Sähkölaskut tippuivat puoleen

Petri Salovaara työskentelee Koskisen konsernissa, johon Herralan talotehdaskin kuuluu.

– Keittiökalusteet on tehty Koskisen lastulevystä ja ostettu Kaluste-Niemi-nimisestä yrityksestä, Salovaara kertoo.

Saunarakennus rakennettiin myös Koskisen puutavarasta, ja se pitää sisällään myös karaokebaarin.

Salovaarojen uusi koti on elävä esimerkki siitä, että tarkka suunnittelu säästää selvää rahaa. Uuden kodin lämmitys hoituu osittain takan ja aurinkoenergian voimalla.

– Sähkölaskumme ovat puolittuneet, vaikka talo on edellistä kaksi kertaa isompi, Salovaara kiittelee.

Herrala paras vaihtoehto

Salovaarojen yhteistyö sujui niin hyvin Herralan kanssa ensimmäisellä kerralla, että he eivät edes kysyneet tarjousta toisilta talotoimittajilta.

– Samanlaista pohjaratkaisua ei löytynyt muilta, Salovaara kertoo muista valintaperusteista.

Arkkitehtien suunnitelmat valmistuivat nopeasti ja toimituksista pystyttiin sopimaan joustavasti.

Talonrakennus sujuu Salovaaroilta konkarien elkein, mutta lisää taloja ei ole enää tulossa.

– Täältä ei missään nimessä muuteta enää pois, sillä viihdymme niin hyvin, Salovaara summaa.
Seuraava pienempi rakennusprojekti siintää kuitenkin jo perheen isännän silmissä: pihapiiriin on nousemassa vielä kota illanviettojen iloksi.

Lisää kuvia Salovaarojen Wallesmannista

single.php

YLÖS